вторник, октомври 15, 2013

Качествена българска музика

От известно време вече имаме истинска българска музика - освен чалга разбира се - и странно вече се слуша масово от хората - по клубове, по радиа, по партита. Мина времето, когато алтернативата на Пайнера са някакви нечувани певачки или дебилни пънкари.

Ето няколко изпълнителя, които си заслужава да се чуят. Ако не сте запознати с модерната българска музика, може да ви променят мнението за нея:

Е, все още имаме хляб да ядем да ги стигнем американците, но и това ще стане. Може би. Важното е, че вече поне продукцията за нашия пазар е на достатъчно високо качество, че хора с критерии - да, аз - да я харесват:

/без точно определен ред/

Михаела Филева - освен, че е супер красива :) има супер глас и присъствие със страхотна усмивка. Графчето правилно я подписа. В момента в който се появи на кастинга на Х-фактор 1 аз зяпнах с отворена уста и казах "Тя трябва да спечели". Разбира се - не спечели, но е най-известната от сезона заедно с Ангел и Мойсей.



още след брейка: цъкни


Графа - няма нужда от представяне. Продуцира чрез Монте Мюзик



Криско - помня го от времето му на Млади Булки, но се превърна в №1 music producer след Дивна - Ти не можеш да ме спреш. Евала Криско! Включването му в която й да е песен винаги е яко и я вдига с 1 класа нагоре.



100 кила - също имаше участие в Млади Булки, направи първият мега галактически рап хит с "Цяла Нощ".



Очудвам ви, че пускам най-масовите и известни БГ парчета? Еми щом ги знаете - ок. Аз си пиша за себе си, а дали някой го намира за интересно е друг въпрос :) Продължете надолу, може да има и нещо, което не знаете...

Ice Cream - като ги видях за първи път си казах "Ебахти смешните" И това си го повтарях следващите няколко пъти като ги видях. И един ден слушайки записа на Кока Кола Хепи Енърджи тур оцених всъщност, че уникалния им стил е доста доста як  - тарикатския глас на Айса и готиното мелодично пеене на мацката. Имат яки текстчета :)



The Top Stoppers - изключително интересна група и изпълнители (Feel, Wosh). Бачкат на ниво, некомерсиално по-скоро, смислени текстове с яки дълги линии вместо два реда които да се повтарят.



Alex P - честно казано, не съм запознат с творчеството му. Тази песен малко ме стъписа с припва си "цялото лице белучи", но после ме накара да се изкефя с други линии:

Защото няма ли жени - няма мир
няма радост, брат - няма пир
няма плът и живот във мене няма
животът няма цвят, и няма гама, мама.




Touch Down - видях групата, когато участваха в конкурса на Кока Кола за кавър на Тайо Круз. Един приятел ги рекламираше. Трябваше да се гласува кой е направил най-добър кавър - определено те бяха НОМЕР 1 тотално смазвайки Лора Караджова и други известни артисти. После излезе парчето ХОТ и други хитове. За жалост, адкси коравият рап на Никс няма да продължи, тъй като почина - RIP.



Deep Zone project - докато преди се опитваха да правят някви "електронни" парчета, най-после нацелиха нишата - музикални, готини, поп парчета. Мацката - Надя - е със супер глас и визия. Парчетата на БГ език са правилното решение!




Оги 23 - свежи текстове и мелодийки; имат потенциала да са много по-известни



Руди, Дули, Муден и Кукушеф - категорията на горните, но малко по-успешно комерсиализиращи. Имат малко творчество, ако пускат повече, ще имат по-голям успех



Павелл; Любен - не са комбина, но песента, която ще пусна им е обща - доста готина. Имат бъдеще, стига да се насочат в подобен, комесиален стил.


за момента ще приключа тук поста. Може би има други изпълнители, които искам да споделя.. но не се сещам, а не трябва да се напъваме нали?

notable mentions:
Bashmotion - №1 видео мейкър. Sho получава среброто
Box - телевизия пускаща САМО българска музика, даваща сцена на млади автори

в моята класация за автори, които не харесвам влизат следните имена: Лора Караджова, Кристо, Ангел и Мойсей, Лео, Део, Рафи, Сани Алекса .... не че нещо против, но просто не са моите любимци. Някои техни песни ме кефят :)