понеделник, ноември 30, 2009

Велики IT мисли

За телефоните

- "Хората са прекрасно осведомени, че глас не може да се предава по кабел. Дори това да е възможно, ползата би била минимална". - The Boston Post, 1865.
- "Устройството с название "телефон" има прекалено много недостатъци, за да говорим сериозно за него като средство за връзка. Такова устройство не представлява никаква ценност". - служебно писмо на сътрудник на Western Union, 1876.
- "Американците може и да имат нужда от телефон, но ние - не. Достатъчни са ни и момчетата куриери". - сър Уилям Прайс, Главен инженер на Управлението на пощите, 1878 г.
- "iPhone няма шансове да отхапе значителна част от пазара. Абсолютно никакви. Нека Apple се опитва да прави пари от своя телефон, но погледнете 1,3-те милиарда мобилни апарата, продадени по цял свят. Най-добрия наш софтуер е инсталиран на 60, 70 или 80 % от тях, а не на тези 2-3 %, които ще се паднат на Apple". - генералният директор на Microsoft Стив Балмър, USA Today, 2007.

За звука и видеото

- "Радиото няма никакво бъдеще". - Лорд Келвин, изобретател на едноименната температурна скала, 1897.
- "Киното е мимолетно явление. Зрителите искат да гледат не предварително записан спектакъл, а реални хора на сцената". - Чарли Чаплин, 1916.
- "Независимо, че творчески и технически телевизията е осъществима, по комерсиални и финансови съображения тя е невъзможна. Така, че само ще си мечтаем за нея". - Ли Де Форест, изобретател на електронната лампа, 1926.
- "Кой ли пък би искал да слуша как говорят актьорите?!". - Хенри Уорнър (ерата на нямото кино), Warner Brothers, 1927.
- "Телевизията няма да се задържи на пазара и шест месеца". На хората ще им омръзне всяка нощ да зяпат в дървената кутия". - Дарил Занук, кинорежисьор в 20th Century Fox, 1946.
- "Телевизията няма да издържи дълго. Това е само кратковременен успех". - Мери Съмървил, астроном и популяризатор на естествените науки, 1948.

За компютрите

- "ENIAC се състои от 18 000 електронни лампи и тежи 30 тона. Но компютрите на бъдещето сигурно ще се състоят само от 1000 лампи и ще тежат тон и половина". - Popular Mechanics, март 1949.
- През 1951 г. навестих професор Дъглас Хартри, който създаде първия диференциален анализатор в Англия. Той имаше голям опит в работата с такива крайно специализирани компютри. Той ми заяви, че според него всички изчисления, които са нужни на страната, могат да бъдат направени на три цифрови изчислителни машини, които вече се създават - една в Кембридж, втора в Тедингтън и трета в Манчестър. Персонални машини не са нужни никому, пък и цената им е огромна". - Лорд Боудън, American Scientist, 1970.
- "Обиколил съм цялата страна, разговарял съм с най-големите специалисти и мога да ви уверя, че терминът "обработка на информацията" е временно явление и няма да се задържи повече от година". - редактор на колонка в бизнес-издание в Prentice Hall, 1957.
- "Пазарът на копирни машини няма нужда повече от 5000 броя". - IBM към основателите на Xerox, 1959.
- "В средата на 70-те някой се обърна към мен с една идея, която сега навярно може да се нарече персонален компютър. Ние трябваше да използваме процесор 8080 заедно с клавиатура и монитор, а след това да продаваме тези машини на вътрешния пазар. Тогава попитах: "За какво ни е всичко това?" Единственото, което чух в отговор, беше да се създаде кухненски компютър за домакините, който да съхранява в паметта си всички готварски рецепти. Тогава не видях нищо полезно в това и към тази идея повече не се върнахме". - Гордън Мур, Intel.
- "Ние никога няма да успеем да създадем 32-битова операционна система". - Бил Гейтс на презентацията на MSX (Machines with Software eXchangeability - названието на стандарта за битови компютри от 80-те години.
- "Вярвам, че OS/2 ще стане най-значимата операционна система на всички времена". - Бил Гейтс в предговора към инструкцията за OS/2, 1987.
- "След две години проблемът "спам" ще бъде решен". - Бил Гейтс на Световния икономически форум, 2004.

За Интернет

- "Всички казват, че към 1996 г. и без това бързото разпространение на Интернет по цял свят само ще се ускори. Но според мен, популярността на Мрежата към 1996 г. ще завърши с пълен крах". - Робърт Меткалф, основател на 3Com и изобретател на Ethernet, 1995.

Разни

- "Прахосмукачки с атомен двигател вероятно ще се появят до 10 години". - сър Алекс Левит, президент и основател на компанията за производство на прахосмукачки Lewyt Corporation, 1955.
- "До следващата Коледа iPod ще отиде на оня свят, както много други подобни". - сър Алаън Шугар, СЕО на компанията Amstrad, Daily Telegraph, February 2005.

източник: незнаен, чрез Петров Очите